2011. április 7., csütörtök

Gondolatok az online-irodalomról

A közelgő költészet napja juttatja eszembe: vajon most merre tart az irodalom? Évtizedek óta jósolgatják a Guttenberg-galaxis halálát, külföldön és hazánkban egyre elterjedtebb lesz a e-book, irodalmi portálok nyílnak végestelen végig a virtuális univerzumban... Ma már boldog-boldogtalan közzéteheti agyszüleményét (lásd jelen blog szerzőjét;)), vagy kommentelhet név és arc nélkül. Kezdő íróknak elsősorban a neten van lehetőség kiépíteniük az olvasóbázisukat. Vagy mégsem? Merthogy a virtuális irodalom már annyira felhígult? Mikor még csak a világirodalom nyomtatott gyöngyszemeivel ismerkedtem, már akkor volt egy olyan érzésem, hogy egy élet kevés hozzá, hogy megismerjünk minden értéket. A virtuális térben is számtalan, ha még nem is kiforrott, de ígéretes tehetség vitorlázik. Mi lesz a sorsuk? A műveik vajon túlélik majd alkotóikat? Bevallom, gyakran a szorongás fog el. Hiába vagyok rendszeres internet-felhasználó, számomra ez az egész misztikus dolog marad. Mi lesz majd, ha globálisan megszűnik az áramszolgáltatás, mondjuk a japán katasztrófához hasonló krízis miatt? Akkor hová mentjük a digitalizált értékeket? Ezek után újból megkérdezem: hová tart az irodalom? Vajon a mostani helyzethez mit szólna József Attila?

2 megjegyzés:

  1. Eszembe jutott, hogy a múlthéten belefutottam a hvg.hu-n egy cikkbe. Az e-bookokról és a Könyvünnepről volt benne szó. Tömören: az e-bookok még nemigazán terjedtek el és az előbb említett rendezvényen nem nagyon mutogatták, reklámozták őket. Egyenlőre nem elterjedtségük annak is köszönhető, hogy elég drágák a jobb ketyerék, az olcsóbbak meg már-már gagyik. Szóval győzött a nyomtatott könyv. Kérdés, hogy meddig marad ez így. Talán sokáig, mert hiába, még mindig a hagyományos könyvhöz, a lapok illatához vagyunk hozzászokva.
    Ami egyébként a hálón található digitális értékeket illeti, nos remélhetőleg a többség (itt elsősorban azokra gondolok, akik rendelkeznek némi irodalmi gógyival) piszkozatfüzetbe írja le először gondolatait.
    Hová tart az irodalom? Hmmm... ez is egy nehéz kérdés. Az irodalmi portálok miatt úgy tűnhet hígul és lehet, valamennyire ez így is van. Ugyanakkor a sok fűzfapoéta között ott rejlenek a költőjelöltek is, akiknek nem sikerült másképpen megmutatni műveiket, nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy nyomtatásban is publikáljon akár egy folyóiratban, antológiában vagy netalán saját kötetben.
    Oldalakat lehetne teleírni ezen témák boncolgatásával. Amiket leírtam csak futó eszembe jutások.

    VálaszTörlés
  2. Üdv, Why-att! Először is , köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtiszteltél, Te vagy az első!:)
    Nos, ami az e-book terjedését illeti: ami késik, nem múlik!;) Bár gyanítom, mire nálunk elterjed, addigra külföldön feltalálnak valami korszerűbbet. (Holo-book?)
    Egyeértek a véleményeddel, a kezdők ma elsősorban a netes portálokon tudják magukat megméretni, esetleg olvasóbázist kiépíteni. Erről tényleg lehetne hosszasan cikkezni, remélhetőleg színvonalas szakdolgozatok is születnek a témában.:)

    VálaszTörlés