2012. március 6., kedd

Hiánypótló törekvések. A történelmi regény új hulláma

Sokszor elgondolkozom rajta, hogy Passuth László, Hegedüs Géza és Fehér Tibor után maradt űrt vajon ki fogja betölteni a magyar irodalmi életben?
Bár terjedelmes kötetek készülnek (l. Fonyódi Tibor munkái, vagy Bán Mór Hunyadi-sorozata; bizony, jó lenne végre nekiveselkedni!;)), mintha mégsem kapnák meg a kellő publicitást.
Ugyancsak e hiánypótló törekvés eredménye a nemrégiben elkészült A nyugat őrei c. ingyenesen letölthető novelláskötet, a dunaszerdahelyi Historium Kiadó gondozásában. A Kiadó jelmondata, egyben hitvallása: minőségi történelem.
Az olvasó szerencséjére az antológiában szereplő szerzők (Urbánszki László, Nagy Attila, Marcellus Mihály és Bíró Szabolcs) elsősorban minőségi irodalmat írnak, és csak másodsorban történelmet.
Rendhagyó módon a történetek zömének főszereplői az alacsony sorból származó, hétköznapi, "névtelen hősök" (kivétel Marcellus A tribunusa), ezáltal új szemszögből sikerült bemutatni a római kort és a középkort. A szereplők életszagú, hiteles ábrázolása, sorsuk drámaisága szívbe markoló, óhatatlanul is az aktuális közéleti (v)iszonyokat juttatta eszembe. A történetek olvaasmányosak, minden soruk önmagukért beszélnek. Még több ilyet!:)

A kötet megtalálható itt:

http://www.scribd.com/doc/83091438/Nyugat-%C5%91rei-antologia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése