2012. május 13., vasárnap

Passuthot a tankönyvekbe!

Passuth László Hétszer vágott mező c. kétkötetes regénye páratlan gyöngyszeme a történelmi múlttal foglalkozó irodalomnak. A több évtizeden átívelő, néhol szerteágazó, néhol DNS-molekulaként egymásba kapcsolódó cselekményszálak III. Béla halálakor kezdődnek, majd fiai, Imre és II. Endre uralkodásával folytatódnak, majd IV. Béla trónra lépésével fejeződnek be.
Az író páratlan felkészültséggel, a rá jellemző olvasmányossággal tárja elénk a XIII. sz. történéseinek összefüggéseit, hazai és nemzetközi vonatkozásban. Passuth tudományos pontossággal rámutat: Imre és Endre belharcai, ill. a bizánci trónviszályok, valamint a balkáni eretnek-mozgalom nem pusztán helyi probléma. 
A "pillangó effektus" már ekkor is érvényesült. Minden egyes szó, ígéret, amely elhangzott, vagy leírtak - akár az Egyházi Államban, akár a német császár udvarában - hatással volt a keresztény világra Örményországtól Írországig. Bár akkoriban az internet még tervbe sem volt véve, az uralkodóházak és kancelláriák mégis tudtak egymás viselt dolgairól.
A regénynek így nincs is igazán központi alakja. Az első kötet eleje Béla király örökével foglalkozik, gyermekei (Imre, Endre és Margit) visszaemlékezései során elevenedik meg előttünk a nagy uralkodó. Ezzel párhuzamosak az író nemzetközi kitekintései, tekintve, hogy III. Béla Bizáncban nevelkedett, Mánuel császár túszaként, majd lehetséges örököseként. Tanúi lehetünk a görög udvar praktikáinak, izgalmas utazásban vehetünk részt  az Outremerben, a hanyatló Jeruzsálemi Királyságban, amelynek fővárosa (Szaladin hódítása után) már "csak" Akkon.
Ezután újabb pillantás az itthoni helyzetre, a testvérharcra, majd II. Endre királlyá koronázására. Ettől kezdve, az uralkodásában és személyében is ellentmondásos (nevezhetnénk hangulatembernek) Endre válik fokozatosan  főszereplővé.
Emellett persze Passuth kiemelten foglalkozik Endre nővérének, Margitnak kalandos sorsával, menekülését az erőszakosan létrehozott Latin Császárságból, majd Thesszalonikiből. Be is fejezem a tartalmi ismertetőt; a további részletek a történelemkönyvekből már ismertek.
Passuth nemcsak páratlan tudásanyaga, hanem gazdag nyelvezete, szóvirágai végett is megérdemelné az iskolai tankönyvekben való szereplést. A csaták és az egyéni, vagy közösségi tragédiák ecsetelése rendkívül megkapó, a problémák, amiket feszeget, örök érvényűek.
A Hétszer vágott mezőnek ott van a helye a könyvespolcon Az Esőisten siratja Mexikót, Gárdonyi Egri Csillagokja és Móra Aranykoporsója mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése